Az Ezerjófű Algyői Egészségvédő Kör Közhasznú Egyesület 2015. évi beszámolója

2016. Március 16.

Az EZERJÓFŰ Közhasznú Egyesület 2015-ben a felújított EzerJóHázban lévő egyesületi helyiségben kezdte az évet. Az első negyedévben sikerült össze gyűjteni a korábban a tagoknál és a régi, fehér iskolában lévő eszközöket, növényeket. A második negyedévben két, önkormányzat által biztosított közmunkás segítségével elegendő erő jutott a bemutató és gyakorló kert betelepítésére. Ezzel párhuzamosan átépítésre került az iskolai gyógynövénykert, sikerült a tanév befejezéséig a növények visszatelepítése is. Az első félév kezdetére stabilizálódott az egyesület működése, rendben folyt a kertgondozás, az aratás, a környékbeli élőhelyekről történő növény gyűjtés, feldolgozás és kiszerelés.

Az Egyesületnek jelenleg harminc saját terméke van. A korábban is meglévő monoteák és fűszerek, tea- és fűszerkeverékek mellett megjelentek 2015-ben új termékként, a hűsítő teakeverék, lándzsás útifű szirup, két féle krém és illatpárnák. A feldolgozott gyógynövényekből ez évben 8 kg-ot használtunk fel ingyenes kóstoltatásokon és ajánlottunk fel jótékony célra összesen, melynek értéke kb. 120 000,- Ft. A közfoglalkoztatottak munkája nagy segítséget jelentett. Egyrészt rendkívül magas, látogatható színvonalon voltak a kertek egész évben a Tájháznál és az iskolában is. Másrészt tagjaink kerti munkára fordított idejének nagy részét kiváltva több idő és energia maradt az alaptevékenységére, az ismeretterjesztésre és oktatásra. 2015-ben ismét volt gyógynövény ismereti tanfolyam, több ital és ételbemutatót tartottunk különböző algyői és szegedi intézményben és programokon. Átalakítottuk nyílt napjaink programszerkezetét, a nyár eleji nyílt nap nagyobb szabású, az őszi pedig családiasabb rendezvény lett. Az új koncepcióban mindkettő sikeres volt. Emellett Algyő minden nagy rendezvényén (Falunap, Egészségnapok, Gyermeknap, Búcsú, Algyő Napja, adventi vásár, Hírmondó Karácsony) aktívan részt vettünk. Az Önkormányzattal, Faluházzal, Iskolával, Gyevitur Kft-vel együttműködve több Algyőre látogató csoportnak tartottunk tea és ételkóstolással egybekötött bemutatót a kertekről és tevékenységünkről.

A Levendula Hotellel különösen jó együttműködés alakult ki 2015-ben. Programajánlataik sikeres attrakciója lett a Tájház – Ezerjó Kert egy programon belüli megtekintése különböző kísérő szolgáltatásokkal, szakvezetéssel, teázással, falatozással, fűszeres borozással, pálinka kóstolással.

Ötödik éve rendezünk napközis tábort algyői gyerekeknek rendszeresen augusztusban. 2011-ben 14, 2012-ben 17, 2013-ban 23, 2014-ben 27, 2015-ben két turnusban 47 gyerek vett részt a programokkal és foglalkozásokkal gazdagon kitöltött héten. A résztvevők száma tanúsítja táborunk egyre nagyobb népszerűségét, amit a szülők, és a gyerekek elismerésükkel és elégedettségükkel is hitelesítenek.

Folytattuk az „Ezerjófű” szakkört a Fehér Ignácz Általános Iskolában. A megnövekedett igény miatt 2015 január óta hetente tartunk foglalkozásokat.

Az év folyamán nagy súlyt helyeztünk arra, hogy az Algyői Hírmondó mellet az internetes felületeken is tudjunk kapcsolatot tartani környezetünkkel. Saját fejlesztéssel újra terveztük arculati elemeinket, ezeknek megfelelően átalakítottuk tájékoztató anyagainkat, a termék csomagolásán lévő információs felületeket, megújítottuk velük honlapunkat, www.ezerjofuegyesulet.hu melyet új tartalmakkal töltöttünk fel. Jól működik Facebook oldalunk is (Ezerjófű Egészségvédő Egyesület), kedveltsége folyamatosan növekszik.

Az Egyesület partnerkapcsolatai is évről évre bővülnek. A Szegedi Tudomány Egyetem Mezőgazdasági kara szeptembertől a kertészmérnök szakos hallgatók gyógynövénytermesztés tárgyának gyakorlati képzéséhez az Egyesület kertjét és szakembereit veszik igénybe.

A 2015-ös háromnapos egyesületi kirándulás során Sopront és környékét jártuk be, és két napot Ausztriára fordítottunk, meglátogattuk a Melki Apátságot, annak arborétumát, gyógynövénykertjét és Bécs nevezetességeit.

Az Egyesület eddig elért eredményeinek elismeréseként 2015-ben az Algyői Értéktár Bizottság az Ezerjó Gyógynövénykertet kertet felvette a települési értéktárba, mely ezzel nemzeti értékké vált, Algyő önkormányzatának képviselőtestülete pedig az Algyő Nagyközségért díjat adományozta az Egyesületnek.

Berek Ágota