Ezerjófű Algyői Egészségvédő Kör Közhasznú Egyesület

TÖRTÉNET

Egyesületünk története 2009-ben kezdődött: Az algyői Tájházban rendszeresen foglalkozásokat tartottunk az egészség megőrzése és védelme témakörében Berek Ágota fitoterapeuta és reflexológus vezetésével. A gyógynövények, és biztonságos otthoni felhasználásuk állt az érdeklődésünk előterében, ezért elhatároztuk, hogy építünk egy gyógy- és fűszernövény kertet a Tájház udvarán. 2010 májusában elkezdtük a kertépítést, amelyet évről évre fokozatosan bővítettünk. 2011-ben hivatalosan is egyesületté alakultunk. Fő célunk az egészséges életmód technikáinak elsajátítása, ismertetése és oktatása, az egészséges táplálkozás, mozgás, tevékenység, gondolkodás és érzelmi élet gyakorlatának átadása minden korosztály számára.

2014-ben az algyői Önkormányzat átépítette a Tájházat és udvarát, és felépült az Egyesületnek is otthont adó EzerJóHáz. Ugyanebben az évben az Önkormányzat segítségével felújítottuk és kibővítettük a gyógynövénykertet és kialakítottunk egy gyakorlókertet is, melyek ez évtől látogathatók.

Mára az Egyesület tevékenységével beépült Algyő pezsgő civil életébe. A falu lakói ismerik szolgáltatásainkat, termékeinket, kialakult azok igénybevevőinek köre. Az Algyői Fehér Ignác Általános Iskolában negyedik éve működik az Ezerjófű szakkör, és egy kisebb gyógynövény és zöldségnövény tankertet is művelünk. Nyári táborunk egyre népszerűbb, 2015-ben immár a negyedik nyáron két turnusban negyvenhét gyermeket táboroztattunk. Tanfolyamokat, előadásokat, és bemutatókat tartunk a környező településeken is. Ismeretterjesztő tevékenységünk színvonalát az Egyesület folyamatosan bővülő szakmai partnerkapcsolat rendszere is tanúsítja, ennek tagja a Szegedi Tudomány Egyetem és annak Füvészkertje, a budapesti Corvinus Egyetem és több országosan elismert tudású szakember és természetgyógyász.

Az Egyesületünk nagyon rövid idő alatt bekapcsolódott az önkormányzati alapkötelezettségnek számító egészségnevelő munkába, teljesen egyedülálló kezdeményezésként. A koncepció életképességét és a végzett munka színvonalát az önkormányzat is elismerte, az Egyesület 2015-ben megkapta a civil szervezeteknek adható legmagasabb, Algyő Nagyközségért kitüntetést. Az Ezerjó Gyógynövénykert ugyanebben az évben a helyi értéktárban bekerült a nemzeti értékek közé.

Az Egyesület saját tagjainak is lehetőséget és teret teremt az önképzéshez, a szabadidő hasznos eltöltéséhez, az egészséges mozgáshoz és a művelődéshez. Tagjaink aktív közösségi életet élnek, részt vesznek a falu civil életében.